KTH-professor: Omställningen sker väldigt fort nu

19 september, 2018

Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnäts på KTH säger till SvD att man precis börjat studera hur en teknikförändring i flygbranschen skulle kunna se ut.

– Det kanske mest spännande som jag tittar på är elektrifieringen av flyget, säger Lina Bertling Tjernberg.

I artikeln nämns de insatser som redan sker i USA och Frankrike, länder som kommit långt med flygtillverkare som Boeing och Airbus i spetsen. Easyjet är ett annat flygbolag som nämns eftersom de signalerat att man inom tio år ska ha eldrivna passagerarplan.

– Hela prestandan kommer att förändras och därför måste elektrifieringen av flyget ske gradvis. Man får ta en teknikförändring i taget. Nu har vi samlat kompetenser internt inom industridesign, aerodynamik och batteritillverkning. Jag tror att vi ganska snart kan få se kortare distanser med små eldrivna flygplan, säger Lina Bertling Tjernberg.

Läs hela artikeln här