Norsk plan för elflyg i BBC

24 augusti, 2018

År 2040 kommer alla norska inrikesflygningar ske med elflygplan. Åtminstone om man får tro norska transportministern. De första elplanen finns redan i luften. BBC rapporterar om ett dramatisk tekniskt språng som sker just nu.

BBC har rest till Norge för att undersöka elflygets framtid. De beskriver hur transportministern Ketil Solvik-Olsen och chefen för Avinor (den norska motsvarigheten till Swedavia) Dag Falk-Petersen tränger in sig i ett litet flygplan och tog en tur runt Oslo. Det är Avinorchefen själv som flyger planet, men det är inte det speciella. Det viktiga är att planet är helt eldrivet.

Poängen med flygningen är att understryka Norges plan för att dramatiskt minska flygets koldioxidutsläpp de närmaste decennierna. 2040 ska alla inrikes- och kortdistansflygningar som lämnar norska flygplatser drivas med elektricitet.

I dag finns inga elflygplan som är stora nog att bära fler än fyra passagerare. Men det kommer förändras snabbt, säger Norges transportminister. Målet är nu att sätta in plan som tar 25-30 passagerare redan år 2025.

Läs hela artikeln här.